Sinds 1 januari 2024 is de nieuwe omgevingswet van kracht. Dit is een wet voor de fysieke leefomgeving. Deze wijziging in de wetgeving heeft veel gevolgen voor de bouwsector. In dit artikel lees je meer over de inhoud van deze wet en de gevolgen die dit heeft voor jou als (ver)bouwer.
Omgevingsrecht vereenvoudigd
De nieuwe omgevingswet is in het leven geroepen om het omgevingsrecht te vereenvoudigen. Deze wet heeft namelijk een aantal oude wetten samengevoegd. Waar voorheen sprake was van talloze wetten en regels op het gebied van de leefomgeving, zijn deze nu gebundeld in één wet. Er komt meer ruimte voor decentrale overheden: elke gemeente stelt haar eigen omgevingsplan op. Deze omvat alle regels over de fysieke leefomgeving van de gemeente. Hierdoor ontstaat meer regionale flexibiliteit, maar de verschillen tussen gemeenten kunnen dus ook groter worden.
Daarnaast verschuiven in de bouwsector taken van de gemeente naar bedrijven met een WKB-certificaat, zodat kortere procedures mogelijk zijn. Er zijn ook gevallen waarin bouw vergunningsvrij wordt, en gevallen waarin weinig verandert.
In de nieuwe wetgeving speelt de locatie een centrale rol en hebben omwonenden meer inspraak in wijzigingen in hun leefomgeving. Ook resulteert dit in meer ruimte voor maatwerk en meer inzicht voor burgers.
Participatie is een belangrijk thema in de nieuwe omgevingswet: burgers kunnen meedenken met lokale overheden. Door deze ontwikkeling kun je meer betrokken zijn bij de kwaliteit van jouw leefomgeving.
Omgevingsloket
Ook het aanvragen van een omgevingsvergunning is veranderd – het omgevingsloket is in het leven geroepen. Dit is een online omgeving waar je een vergunning kunt aanvragen voor een nieuw plan of idee. In dit loket staan alle regels en plannen van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk.
Benieuwd welke regels in jouw gemeente gelden of checken of je een vergunning nodig hebt? Via deze link kom je op de website van het Omgevingsloket. Of neem contact op met BOZK, dan inventariseren we de mogelijkheden van jullie bestemmingsplan.